De ontdekking van de rok

Het onderzoeken van je familie, zelf heb ik er een fijne dagtaak aan. De spullen in huis uit een erfenis of die foto aan de muur. En soms alleen herinneringen of anekdotes op verjaardagen.

Het is een paar jaar terug in de woonkamer van mijn flatje, waar de rok van mijn oma uit een plastic tas wordt gehaald. Mijn moeder is op visite en heeft de rok op mijn verzoek meegebracht. Een beetje gekreukt, maar ze lost dat op door deze ter plekke nog even te strijken.

Oma had deze voor een speciale gelegenheid gekocht

Een paar weken daarvoor ontdekte ik het bestaan voor het eerst. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen toen mijn moeder vertelde dat de rok boven in de kast op zolder hing. De rok werd uit de kast gehaald en uitgebreid bewonderd door ons beiden.

Oma kocht dit kledingstuk voor een speciale gelegenheid en had het jaren zorgvuldig weggelegd in haar kast. Mijn moeder kon het niet over haar hart verkrijgen dit gekoesterde lapje stof naar oma’s dood weg te doen en hing het op een hanger in haar kast.

Nu bijna 60 jaar later paste ik de rok aan in mijn woonkamer

Ik blijf het bijzonder vinden dat dit kledingstuk zo goed bewaard is gebleven. Geen muffigheid of motten erin, zoals vaker bij vintage. Nu bijna 60 jaar later paste ik de rok aan in mijn woonkamer, aangestoken door het sentiment en vastbesloten dit niet weg te doen.